Inloggen Account aanmaken

Piekeren en uitstellen van taken

Piekeren en uitstellen van taken

Veel denken, maar niet Doen
Er zijn piekeraars die blijven piekeren over problemen waar ze eigenlijk wél iets aan kunnen doen. Deze piekeraars voelen zich meestal belemmerd in het maken van de stap naar Doen. Het piekeren gaat  over situaties waar ze geen verantwoordelijkheid durven nemen. Bijvoorbeeld impopulaire beslissingen nemen, iets nieuws doen of je ongelijk moeten toegeven. Ook kan je opzien tegen de gevolgen van een de oplossing. Gevolgen als: niet meer aardig gevonden worden of de kans op mislukking.

Vermijden en uitstellen geeft extra klachten
Bij de gedachte aan de situatie worden piekeraars dan overvallen door negatieve emoties. Emoties als angst of zelfkritiek staan het goed overdenken en ordenen van het probleem in de weg. Daarnaast proberen deze piekeraars vaak de negatieve emoties en piekergedachten weg te drukken. Ze vermijden de situatie of stellen het uit. Onderzoek wijst uit dat dit gedrag de klachten juist versterkt. Bijvoorbeeld om dat je je nog slechter gaat voelen over jezelf.

Herken jij jezelf in dit piekerpatroon dan kun je de hele module volgen. Maar in ieder geval zijn de volgende module-onderdelen voor jou relevant:

Start de module  Minder Piekeren >>