Inloggen Account aanmaken

Denken in doemscenario’s

Denken in doemscenario’s

De toekomst willen controleren
Er wordt veel gepiekerd over de toekomst. Over spannende of onzekere situaties die zich (mogelijk) gaan voordoen. Het gaat om situaties waarvan de werkelijke afloop nog onbekend is. Het zijn situaties waar, voor de piekeraar, dreiging van uit gaat. Vaak ontstaat het piekeren als gevolg van eerdere vervelende ervaringen in vergelijkbare situaties. Eigenlijk zou je alle risico’s nu willen uitbannen.

Als……….Dan-denken
Het gaat om angst of onzekerheid voor situaties waarop je je ten dele kunt voorbereiden. Concreet kun je er niets aan doen omdat je daar nog niet bent. Het zijn veelal mensen die het lastig vinden zich over te geven aan de flow van het leven, die hier last van hebben. Denk aan  perfectionisten en mensen die liever de touwtjes strak in handen houden. Angst voor verlies speelt  een belangrijke rol.

Vaak wordt er in relatie tot de toekomt gepiekerd in termen van Als……dan. Kenmerkend voor piekeren over de toekomst is de verwachting van fatale uitkomsten en het denken in rampscenario’s

Herken jij jezelf in het piekerpatroon ‘denken in doemscenario’s ‘ dan kun je de hele module volgen. En in ieder geval zijn de volgende module-onderdelen voor jou relevant:

Start de module  Minder Piekeren >>